Feedback geven aan je baas, een slecht idee?

Hadewych van Middelaar

Wat zou het toch mooi zijn als jij je baas echt kan zeggen hoe hij of zij dingen anders of beter kan doen in jullie organisatie. Dat zou de organisatie ten goede komen. Wellicht zijn er genoeg redenen die je tegenhouden. Jammer, want er zijn wel degelijk mogelijkheden om je baas wel feedback te geven. Bij TV programma Van Liempt Live spraken Guido Heezen (oprichter Effectory), Ben Tiggelaar (managementgoeroe) en Janka Stoker (Hoogleraar leiderschap RUG) over feedback geven binnen organisaties.

Feedback geven aan je baas, een slecht idee?

Abusive leaderschip

“I own you, you’re my bitch. I can crush you any time you want”. Bij Van Liempt Live zien we een fragment uit Horrible Bosses waarin de baas nogal ongenuanceerd zijn medewerker toespreekt. Abusive leadership, zoals Stoker dat benoemt. Stoker vertelt verder: “We weten uit onderzoek dat de kwaliteit van het management een voorspellende factor is voor hoe de organisatie presteert. Het is dus best wel gek dat veel organisaties er niets aan doen om de kwaliteit van het management te verbeteren. Van de medewerkers blijkt 65% niet tevreden over hun management. De noodzaak is dus groot.”

Hoe belangrijk is een inspirerende CEO voor betrokken medewerkers?

Waarom niet?

Hoewel dit voorbeeld in de praktijk gelukkig niet veel voorkomt, toont dit wel een klassieke baas-medewerker verhouding aan. Een hiërarchie waarbij je het wel uit je hoofd laat om je baas te vertellen hoe hij kan verbeteren. Hij moet jou tenslotte beoordelen. Mooi niet dat je jouw positie hierdoor in gevaar laat brengen. Daarnaast is de cultuur er misschien niet naar. Men is niet gewend om elkaar op gedrag aan te spreken. Er is geen sociaal veilige omgeving binnen de organisatie.

Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2016

Hoe kunnen organisaties flexibel en wendbaar blijven? Effectory heeft ruim 400.000 medewerkers gevraagd naar hun ideeën en dit samengevat in een rapport.

Downloaden

Jezelf zijn 24/7

Heezen haakt hier op aan: “Bij veel organisaties zien we dat medewerkers als mens ‘s ochtends kantoor binnen komen. Eenmaal binnen, gaat het ‘functionaris’ pak aan. De medewerker transformeert naar zijn rol binnen het bedrijf. Hij zet zijn persoon uit en zet zijn functie aan. Het is jammer dat men niet de hele dag dezelfde persoon kan zijn. Dat je op werk bent wie je thuis bent, en vice versa. Een cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn, noemen we ‘wholeness’. Daarbij houdt niemand rekening met politieke spelletjes en durft men elkaar aan te spreken op gedrag.”

Heezen vervolgt: “Ook ik krijg dagelijks feedback van medewerkers en worden er wel eens grappen met mij uitgehaald. Net als thuis. Het zou fijn zijn als iedereen overal op dezelfde manier met elkaar om zou gaan. Dat zou enorm helpen elkaar feedback te durven geven.”

Staat de leidinggevende écht open voor feedback, of niet?

Wat kan je als baas doen

Feedbackmomenten moeten vooral niet maar een keer per jaar voorkomen, maar op meerdere momenten. Ben Tiggelaar: “Als er in een meeting een plan wordt voorgesteld, moet je al op een normale manier kritiek kunnen uiten. Een manier waarop je dat kan faciliteren, is bijvoorbeeld een negatieve brainstorm. Daarin vertelt iedereen de zwaktes van het plan. Dan wordt je beloond voor het geven van kritiek. Het geven van feedback gaat dus veel verder dan zeggen dat je deur altijd open staat en dat je als medewerker alles tegen je baas kwijt kan.”

 

Bekijk de uitzending op RTL gemist