ICT medewerker mist stimulans van leidinggevende

Hadewych van Middelaar

ICT medewerkers beoordelen de mate waarin hun leidinggevende hen stimuleert in hun werk met het cijfer 5,6, een onvoldoende. Het landelijk gemiddelde ligt een punt hoger, op een 6,6. Dit blijkt uit recent onderzoek van Effectory, uitgevoerd onder ruim 5142 ICT medewerkers in Nederland.

5 best practices van ICT organisaties

ICT medewerkers krijgen ook minder feedback van hun leidinggevende dan medewerkers in andere branches. De stelling ‘Ik krijg voldoende feedback van mijn leidinggevende’ wordt door hen beoordeeld met een 5,7. Het landelijk gemiddelde is een 6,4. Ook krijgen zij minder algehele begeleiding (6,3 versus een 6,6 gemiddeld). Werk aan de winkel voor ICT leidinggevenden dus. Want door het gebrek aan stimulans, feedback en begeleiding worden de capaciteiten van de ICT-ers niet volledig benut.

Feedback van groot belang

Timon Visser, consultant van Effectory gespecialiseerd in de branche, geeft een toelichting op de resultaten. “Feedback is een cruciaal thema voor de ICT branche, maar het scoort structureel aan de lage kant. Zonde, want voor de bevlogenheid en de betrokkenheid van medewerkers is het juist zo belangrijk dat zij regelmatig feedback ontvangen. Medewerkers voelen zich daardoor opgemerkt, wat op zichzelf al motiverend werkt. Inhoudelijk advies helpt daarnaast natuurlijk om vaardigheden en de kwaliteit van het werk te verbeteren.”

Vrijheid in werk

Komen er ook positieve resultaten uit het onderzoek naar voren? “Jazeker,” vertelt Visser. “Kenmerkend voor de ICT branche is dat zij volop gebruik maken van ideeën van hun eigen medewerkers en hen veel vrijheid geven. Hierin blinken ze beslist uit en ook dat zien we terug in de cijfers.” Uit het onderzoek blijkt dat de ICT leidinggevende inderdaad bovengemiddeld open staat voor suggesties van de medewerkers (score 7,5 ten opzichte van een 7,3 gemiddeld). Ook kunnen ICT-ers zelfstandig werken en hebben ze veel vrijheid om hun tijd zelf in te delen (score 7,3 ten opzichte van een 6,7 gemiddeld). Visser legt uit: “Die vrijheid en zelfstandigheid is heel belangrijk in deze branche. ICT-ers hebben als geen ander te maken met snel veranderende technologische ontwikkelingen. Om daar goed mee om te kunnen gaan en klanten adequaat te kunnen helpen is autonomie en handelen naar eigen inzicht heel belangrijk.”

Verbeterpotentie

Visser besluit: “Over het geheel genomen zijn ICT-ers tevreden over hun leidinggevenden (score 7,0 ten opzichte van een 7,1 gemiddeld). Ze krijgen genoeg speelruimte in hun werk en de leidinggevende staat open voor suggesties. Dit is wat ze graag willen: vrijheid om hun eigen bijdrage te leveren. Wel bestaat het gevoel dat die bijdrage groter kan zijn met meer sturing. Daar kan de branche nog in verbeteren.”

ICT benchmark rapport

ICT benchmark whitepaperIn het ICT benchmark whitepaper lees je de opvallendste bevindingen uit ons medewerkersonderzoek onder 5143 medewerkers in de ICT branche, afgezet tegen de cijfers uit de Nederlandse Markt.

Vraag hier het whitepaper gratis aan