Succesvol HR beleid in de retail sector| Gratis Brancherapport

Lysan Pot

Betrokken, klantgerichte medewerkers. Teamleiders die een prettige werksfeer waarborgen zonder daarbij de efficiëntie uit het oog verliezen. Als HR manager ben je continu bezig om de variabelen, die van invloed zijn op de werkbeleving, te optimaliseren.

Goed werkgeverschap en een bijpassend HR beleid omvat veel uitdagende thema’s die van invloed zijn op de werkbeleving. Denk bijvoorbeeld aan klantgerichtheid, efficiëntie, leiderschap, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, rolduidelijkheid, bevlogenheid en betrokkenheid. Het is de kunst om deze thema’s constant te bewaken en in balans te houden. Hoe staat het met deze thema’s binnen de retail sector?

Retailers scoren hoog op werkbeleving

Ter inspiratie: Retailorganisaties worden door de eigen medewerkers goed beoordeeld. In 2012 hebben vijftien retailorganisaties een plek in de Beste Werkgeverslijst van Nederland behaald: Action, Ahold, Beter Bed, Coop Supermarkten, De Bijenkorf, Deen Supermarkten, Deli XL, Hoogenbosch Retail Group, Ikea Nederland, La Place, Parfumerie Douglas Nederland, Scapino, V&D, vanHaren en Wehkamp.nl. Gemiddeld scoorden zij in 2012 een 7,7 op algemene tevredenheid ten opzichte van een 7,0 bij niet genomineerde organisaties in Nederland. Wat is het geheim van deze retailorganisaties?

In de onderzoeken van Effectory zien we dat retailorganisaties er doorgaans goed in slagen om klant- en servicegerichtheid tot in de puntjes te laten doordringen. De kunst is om dit voordeel en andere positieve punten optimaal te benutten en de eventuele negatieve beïnvloeders tot een minimum te beperken. Richt je alleen op de variabelen die specifiek in de retail sector het verschil maken.

Wat motiveert medewerkers in de retail sector?

Op basis van 37.750 uitspraken van medewerkers heeft Effectory de medewerkersmotivatie in de retail sector in kaart gebracht. Aan welke knoppen kun je als HR manager het beste draaien om een succesvol HR beleid te voeren? Je ziet in één oogopslag welke factoren je binnen de retail absoluut kunt benutten en je als HR professional niet over het hoofd mag zien. In het brancherapport staat beschreven op welke thema’s de retail sector zich positief onderscheidt in Nederland, evenals waar nog verbeterpotentieel zit voor organisaties. Vraag hier het brancherapport aan.