Wil je meer lezen over ‘De inspiratiefactor, wat bepaalt of iemand een inspirerend leider wordt’? Vraag dan hier het Beste Werkgevers Magazine, speciaal voor CEO’s en HR professionals aan.
Lage betrokkenheid
Veel CEO’s onderschatten het belang van contact met hun medewerkers. Ze laten zich leiden door cijfers en het stimuleren van medewerkers hebben ze gedelegeerd. Met zo’n CEO aan het roer zou het mij ook niet uitmaken voor welk bedrijf ik zou werken: het bedrijf is zo inwisselbaar. Zonde toch? Om je medewerkers te betalen, terwijl het ze niet uitmaakt dat ze voor jouw organisatie werken?
CEO mist affiniteit met zijn business
‘Inspirerend leiderschap wordt niet gestimuleerd op MBA-opleidingen’, lees ik in het Beste Werkgevers Magazine. ‘Deze opleidingen leggen de nadruk op perfect juridisch en financieel sturen.’ Dat dat niet ideaal is, blijkt bijvoorbeeld uit het bewind van Cor Boonstra voor Philips. Hij had geen oog voor inhoudelijke innovatie en geen affiniteit met technologie. Zijn opvolger Gerard Kleisterlee had dat wel, en werd vervolgens door de medewerkers op handen gedragen. Een hoop CEO’s maakt het dus niet uit wat ze besturen, besturen is hun vak. Zij spreken alleen niet de taal van de werkvloer.
Beste Werkgevers hebben directeur in spijkerbroek
Trotse medewerkers
Wie wel de taal van de werkvloer spreekt is Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg. Jos, (in 2015 voor de vierde keer winnaar van de Beste Werkgevers Awards), gaat nog steeds maandelijks mee op pad met verpleegkundigen. Hij spreekt de taal van zijn medewerkers, hij kent het vak. Hij behartigt de belangen van zijn medewerkers naar grote verzekeraars en ministers toe. En dat maakt de medewerkers gloeiend van trots.
Wat doen mijn CEO’s dan zo goed?
'Onze CEO's ruimen ook de afwasmachine in, en ik zit naast ze te lunchen.'
Een paar zaken staan voor mij als paal boven water. Dat ik van de oprichters van mijn werkgever het vertrouwen, de vrijheid en verantwoordelijkheid krijg om mijn werk uit te voeren naar eigen inzicht. Mijn eigen beslissingen mag maken. Dat er een ‘stip op de horizon’ is: een breed gedragen visie waar we met onze organisatie naar toe willen. En dat ik daar persoonlijk met ze over kan sparren. Maar ook dat ze de afwasmachine inruimen en dat ik naast ze zit te lunchen. En dat ze 1000 kerstcadeaus helpen inpakken .
De waarde van een inspirerende directie
Al met al: ze zijn zichtbaar in de organisatie, er is gelijkwaardigheid ze zijn toegankelijk. Een van hen, Guido Heezen, deelt in deze blog zijn visie op de waarde van een inspirerende directie. En mocht je het je afvragen - mijn huidige CEO’s zingen gelukkig ook een liedje op mijn verjaardag. Wil je meer lezen over 'De inspiratiefactor, wat bepaalt of iemand een inspirerend leider wordt'? Vraag dan het Beste Werkgevers Magazine aan. Speciaal voor CEO's en HR professionals.