Betrokkenheid bij goed werkgeverschap ongekend hoog

Lysan Pot

De populairste werkgevers van Nederland hebben opvallend betrokken medewerkers. Zij voelen zich thuis bij hun organisatie en staan achter de doelstellingen en visie van hun werkgever. Dit is voor hen belangrijker dan een torenhoog salaris of uitbundige secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Effectory en Intermediair, uitgevoerd onder ruim 300 organisaties. De honderd beste werkgevers van Nederland scoren een 8 op betrokkenheid, waar andere organisaties slechts een 7,1 scoren.

Medewerkers van de honderd best scorende organisaties hebben het gevoel echt bij hun organisatie te passen (score 7,9 ten opzichte van een 7,1 bij andere organisaties). Beste werkgevers slagen er hierdoor goed in om medewerkers aan zich te binden, op basis van oprechte, inhoudelijke drijfveren.

Geloof in de organisatie

Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, legt uit wat betrokkenheid voor voordelen oplevert. “Oprecht betrokken medewerkers  vereenzelvigen zich met hun organisatie. Zij willen hun werkgever vooruit helpen en zetten hiervoor sneller een stapje extra. Als zij elders een iets hoger salaris, een grotere leaseauto of de nieuwste mobiele telefoon kunnen krijgen, is dat voor hen geen reden om direct op te stappen. Zij zetten zich in omdat zij geloven in de organisatie waarvoor zij werken en staan voor de producten en diensten die zij vertegenwoordigen.”

Groei van het innovatief vermogen

Wat levert betrokkenheid een werkgever op? Heezen legt uit: “Medewerkers die betrokken zijn leveren met name een waardevolle bijdrage aan het innovatief vermogen van hun organisatie. Dit is belangrijk omdat de omgeving van een organisatie vaak snel verandert. Zowel de behoeften van klanten als van nieuwe generaties medewerkers ontwikkelen zich voortdurend. Succesvolle ondernemingen zijn in staat zich goed aan te passen aan deze veranderingen en hier adequaat op in te spelen. Hiervoor zijn betrokken medewerkers van onschatbare waarde. Zij zien namelijk direct wat er anders, sneller, soepeler en beter kan en willen de organisatie met hun creativiteit en oog voor klantgerichtheid vooruit helpen. Betrokkenheid levert daarom een belangrijke bijdrage aan het succes van een organisatie. Daarnaast zorgen betrokken mensen ook voor een prettige, hechte werksfeer.”

Onderzoek naar goed werkgeverschap

Het Beste Werkgeversonderzoek van Intermediair en Effectory onderzoek is dit jaar voor de twaalfde keer uitgevoerd om een objectief oordeel te kunnen vellen over werkgeverschap in Nederland. Aan het onderzoek hebben 316 organisaties deelgenomen. De respondenten in het Beste Werkgeversonderzoek zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, organisatie, collega’s, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden.

Beste Werkgevers Awards 2013

Op dinsdag 8 oktober worden de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2013 in Amsterdam bekend gemaakt door Effectory en Intermediair. Dit evenement is dé ontmoetingsplek met inhoud voor HR en arbeidsmarktcommunicatie professionals. In 2012 waren er meer dan 450 gasten aanwezig om kennis te vergaren en te delen, inspiratie op te doen en te netwerken.

Ben jij een World-class Workplace? Laat je medewerkers spreken!

Het World-class Workplace label is een eerlijk en gratis keurmerk dat alleen te behalen is, door wat eigen medewerkers over jouw organisatie zeggen als werkgever.

Aanmelden