Hier vind je Nederlands meest bevlogen en betrokken medewerkers

Suzanne Mancini

Je medewerkers vormen het kloppend hart van jouw organisatie. Zonder hun inzet geen prestaties. Een betrokken én bevlogen medewerker zet net dat stapje extra en daar plukt je organisatie de vruchten van. Maar waar vind je die betrokken- en bevlogenheid? In welke branches? In de aanloop naar ‘De Week van de Bevlogenheid’ zochten wij het voor je uit. Zie hieronder de cijfers.

Hier vind je Nederlands meest bevlogen en betrokken medewerkers

Het ‘I love my job & company effect’

First things first: wat is bevlogen- en betrokkenheid precies? Bevlogen medewerkers zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen in hun werk. Bevlogenheid, ook wel engagement genoemd, geeft aan dat medewerkers energie krijgen van het werk dat zij uitvoeren (het ‘I love my job’ effect). Betrokken medewerkers voelen zich verbonden met de organisatie waarvoor zij werken. Betrokkenheid geeft aan dat iemand zichzelf bij de organisatie vindt passen en achter de doelstellingen staat (het ‘I love my company’ effect).

 

betrokken en bevlogen medewerkers

De situatie in Nederland

In Nederland is gemiddeld 40 procent van de medewerkers betrokken én bevlogen. Ze hebben passie voor hun werk en voelen zich één met hun organisatie. Ongeveer hetzelfde percentage medewerkers, 39 procent, is alleen betrokken. Ze voelen zich wél verbonden met hun organisatie, maar zijn niet super enthousiast over hun werk. Dat wil overigens niet zeggen dat ze heel ontevreden zijn over hun werkzaamheden. Maar passie… nee! Andersom komt niet zo vaak voor. Slechts 3 procent van de medewerkers is wel bevlogen in het werk, maar heeft weinig binding met de organisatie waarvoor ze werken. Ten slotte is 18 procent van de medewerkers niet betrokken en niet bevlogen. Dit zijn medewerkers die er niet zoveel zin meer in hebben. Dit kan tijdelijk zijn, maar meestal blijft deze situatie zo. De organisatie doet er goed aan om ze te helpen om een volgende stap in hun carrière buiten de organisatie te zetten.

Scores per branche

De scores per branche hebben we ook voor je op een rijtje gezet. De beste scores zien we in de grootste branche, de zorgsector. Maar liefst 43 procent geeft in deze branche aan bevlogen en betrokken te zijn. De Bouw- en Infrastructuur volgt met 41 procent en Onderwijs neemt een derde plaats in met 40 procent. Verder in de top 5; Transport en Logistiek met 39 procent en productie met 38 procent. Hierna volgen Financiële dienstverlening (38%), Zakelijke dienstverlening, Handel, Energie, Water & Telecom (allen 37%) en Openbaar Bestuur & Veiligheid (34%).

Hoge score in de Zorg

Een belangrijke verklaring voor de hoge score in de zorg is de intrinsieke motivatie van de medewerkers. Ze kiezen voor deze branche omdat ze anderen willen helpen en zorg willen verlenen, liefst zonder bureaucratische toestanden. Hoewel er nog verbetering mogelijk is op dit gebied, zijn veel zorginstellingen zich hier inmiddels van bewust. Ze werken hard om te moderniseren. Dit komt de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers alleen maar ten goede.

Verbeterpotentieel

De relatief lage score in Openbaar Bestuur en Veiligheid, komt niet zozeer door de organisaties in deze sector of door slecht werkgeverschap. Het komt vooral omdat medewerkers die hun bevlogenheid en betrokkenheid verloren hebben, nog lang op hun plek blijven zitten. Er wordt minder dan in de andere branches gestuurd op het vertrek van medewerkers die mentaal zijn afgehaakt.

 

Week van de bevlogenheid

Effectory streeft naar nog meer bevlogenheid in Nederland en is daarom ambassadeur van de Week van de bevlogenheid 2018. Vijf dagen aandacht en activiteiten gericht op het vergroten van bevlogenheid, betrokkenheid en trots in het Nederlands bedrijfsleven. We streven naar 80% bevlogen medewerkers in 2025. Bouw je mee? Meld je dan aan voor het Week van de Bevlogenheid-event op donderdag 7 juni in het AFAS Da Vinci Theater in Leusden. Het thema is ‘Van Purpose naar Presteren’. Namens Effectory mogen wij een aantal gratis kaarten weggeven aan HR relaties. Neem hiervoor contact op met lysan.pot@effectory.nl.  

Download het artikel ‘Het belang van bevlogen medewerkers’ gratis

Bevlogen medewerkers maken het verschil binnen een organisatie. Bevlogen medewerkers zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen en uit hun werk.

Downloaden