Wat is sociale innovatie?

Don Griffioen

Wat is sociale innovatie en hoe kun je hier jouw voordeel mee doen? Hoe kun je slimmer werken door de ideeën van jouw medewerkers structureel in te zetten voor de verbetering van uw organisatie?

Wat is sociale innovatie?

Wat is sociale innovatie?

Sociale innovatie is het betrekken van medewerkers bij vraagstukken die spelen binnen uw organisatie. Het actief gebruik maken van de ideeën van je eigen medewerkers om te verbeteren en te innoveren. In traditionele top down organisaties komen ideeën van de directie, management of van externe adviseurs en worden vertaald naar de werkvloer.

Sociale innovatie werkt precies andersom. Ideeën om slimmer en beter te werken worden op de werkvloer bedacht. Want wie weet er nu beter wat er aan de hand is en wat kan verbeteren dan de medewerkers die het werk uitvoeren?

Binnen organisaties die sociale innovatie inzetten wordt samen met medewerkers naar oplossingen gezocht die de prestaties verbeteren. Het resultaat? Werkbare oplossingen die direct kunnen worden ingezet. In de volgende video gaat Guido Heezen verder in op het thema sociale innovatie:

Vraag het jouw medewerkers!

Uit medewerkeronderzoek blijkt keer op keer dat oplossing voor verbetering vaak al in de organisatie aanwezig zijn. De vraag is alleen hoe krijg je ze boven water? Juist… door de medewerkers er naar te vragen. Naar hun antwoorden te luisteren en deze vervolgens door henzelf uit te laten voeren.

Sociale innovatie vragen

Het mederwerkersonderzoek van Effectory beschikt over sociale innovatie vragen. Jouw medewerkers geven niet alleen feedback over jouw werkgeverschap, je krijgt ook volop ideeën vanuit de verschillende teams.

Sociale innovatie: 7 concrete tips om direct aan de slag te gaan

Actie

Ontstaat er een goed idee, bepaal samen met jouw team wie verantwoordelijk is voor de uitvoering. Check of de aangewezen medewerker voldoende ruimte in zijn of haar takenpakket heeft. Hoe concreter je communiceert over de uitvoering van het idee, hoe succesvoller het zal zijn.

Whitepaper: Hoe ga ik met sociale innovatie aan de slag

Sociale innovatie is een veelgehoorde term. Wat is het precies? Eenvoudig gezegd: gebruik maken van de ideeën in uw eigen organisatie.

Downloaden

Wil je op de hoogte blijven van de video’s die we maken. Schrijf je dan in voor de Effectory nieuwsbrief en volg ons op Linkedin.

Medewerkersonderzoek

Richt flexibel je eigen onderzoek in. Jij kiest de inhoud, doelgroep en timing!

bekijk nu