5 HR trends voor 2018

Axel Schiphof

Graag delen we 5 HR trends met je die in 2018 een belangrijke rol gaan spelen. Door deze toe te voegen aan je lijstje met goede voornemens maak je je organisatie toekomstproof.

5 HR trends voor 2018

1. Meer focus op medewerkers & de maatschappij

Om een succesvolle organisatie op te bouwen is het belangrijk om een balans te vinden in drie belangen. De individuele belangen van je medewerkers (ontwikkeling, zekerheid, uitdaging), de belangen van je organisatie (financiële gezondheid, tevreden klanten, groei) en maatschappelijke belangen waar je als organisatie mee te maken hebt (wetgeving, bijdrage aan milieu of lokale activiteiten).

Tijdens de financiële crisis is er -logischerwijs- veel aandacht geweest voor het organisatiebelang. Hoe overleven we deze tijd? In 2018 worden de belangen van medewerkers en de maatschappij weer belangrijker. Hoe trek je talent aan en zorg je ervoor dat ze bij je organisatie willen blijven? En welke bijdrage lever je als organisatie aan de samenleving?

2. Medewerkers behandelen als je beste klanten

De arbeidsmarkt groeit, we zien het aantal vacatures sterk toenemen. Dat is op zich goed nieuws. Maar het betekent ook dat jouw medewerkers steeds meer waard worden en dat het steeds duurder wordt om nieuwe mensen aan te nemen. Focus daarom op je imago als werkgever en investeer tegelijkertijd in een professioneel inwerktraject. Behandel je medewerkers even goed als je beste klanten.

Feedback vragen aan je medewerkers

De checklist is beknopt maar vol handige tips voor het opzetten van een succesvol medewerkersonderzoek!

downloaden

3. Ruimte voor job crafting

In deze snel veranderende tijden is het belangrijk om in de gaten te houden of de kennis van je medewerkers up-to-date blijft. Investeer in medewerkers die in staat zijn nieuwe vaardigheden aan te leren waarmee ze je onderneming vooruit helpen. Het kan bijvoorbeeld erg lastig zijn om aan softwarespecialisten te komen, maar misschien kun je je eigen medewerkers ook vaardigheden op dit gebied aanleren? Job crafting (zelf je eigen baan vormgeven) wordt steeds populairder. Wanneer je niet bang bent medewerkers het vertrouwen te schenken om hun eigen functie te creëren, kun je een hoger niveau van betrokkenheid terugverwachten.

4. Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn onmisbare kernwaarden voor 2018. Diversiteit is een belangrijk speerpunt voor je recruitment proces. Het is zonde om alleen te focussen op kandidaten die je- qua achtergrond en persoonlijke kenmerken- al in huis hebt. Je mist dan volop talent en verrassende nieuwe invalshoeken. Inclusie gaat vooral over het verbinden van talent dat je al in huis hebt. Voelt iedereen zich betrokken en vrij om zijn of haar mening te delen? Dit zijn waardevolle aspecten waardoor als je bouwt aan een sterke, breed gedragen organisatiecultuur.

5. Continue feedback over vernieuwingen

Organisaties moeten een wereld bijbenen die steeds digitaler georiënteerd is. Vaak zien we dat individuen dit sneller kunnen dan organisaties. Nieuwe technologieën zijn vaak al een tijdje in gebruik voordat organisaties hier ook op grote schaal mee gaan werken. Dit kan zorgen voor een mismatch met de markt waarin je opereert. Scherp zijn op verouderde systemen en processen en medewerkers continu om feedback vragen hierover, kan helpen om flexibel en up-to-date te blijven.

Tot zover onze 5 trends voor 2018! Heb je nog ideeën of toevoegingen? Of kunnen we je helpen om feedback aan je medewerkers te vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Wil je gratis persoonlijk advies over onze innovatieve feedbackinstrumenten voor jouw organisatie? Laat je gegevens achter en we bellen je!

Aanvragen