De impact van burgemeester van der Laan

Suzanne Mancini

In oktober heeft Amsterdam afscheid genomen van burgemeester van der Laan. Dit heeft grote impact gehad. Niet alleen op de stad, maar ook op de rest van het land. Maar het komt dan ook niet zo vaak voor dat een leider zo bevlogen en betrokken bezig is met zijn werk.

De impact van burgemeester van der Laan

De burgemeester blonk uit in zijn behendigheid om met iedereen te kunnen communiceren en zijn pragmatische mentaliteit. Hij was allergisch voor ‘kan niet’. Amsterdammers vonden het prachtig dat hun burgemeester er lekker nuchter in stond en tegelijkertijd zo empatisch en recht door zee was. En terecht, want goede bestuurders zijn goud waard.

Bevlogen en betrokken

Van der Laan was een voorbeeld van een bevlogen en betrokken leider. Hij had zowel hart voor de stad en de burgers (hoge betrokkenheid) als voor zijn werk en alle dossiers die hij onder zijn hoede had (hoge bevlogenheid). En door die bevlogenheid en betrokkenheid maakte hij het verschil. Zo werkt het uiteindelijk in elke organisatie: Bevlogen en betrokken leiders zorgen voor kleur en resultaat. Maar niet alleen leiders kunnen een grote impact hebben in hun werk, in feite geldt dit voor alle medewerkers, op welk niveau dan ook. Een bevlogen en betrokken medewerker kan in zijn eigen omgeving een groot verschil maken. 

De ideale mix

Hoe staat het ervoor met de betrokkenheid en bevlogenheid in Nederland? Uit onze onderzoeken blijkt dat een vijfde van de medewerkers helemaal niet betrokken en bevlogen is in het werk. 42 procent is wel betrokken bij hun organisatie, maar niet bevlogen in hun werk. Een heel kleine groep (3 procent) is juist alleen bevlogen, zonder een band met de organisatie te voelen. En een derde van de medewerkers heeft de ideale mix; zij zijn zowel bevlogen als betrokken. Dit zijn de pareltjes van een organisatie.

Dubbel zoveel

Stel je eens voor hoe onze samenleving eruit zou zien als dit percentage zou verdubbelen? Als over tien jaar 70 procent van de mensen bevlogen en betrokken in zijn werk is? De wereld zou een mooiere plek worden en veel mensen zouden, net als burgemeester van der Laan, een onvergetelijke indruk achterlaten. Graag dragen wij hier ons steentje aan bij en helpen we met het inzichtelijk maken van jullie bevlogenheid en betrokkenheid.