Dit levert innovatie jouw organisatie direct op

Suzanne Mancini

“Innovation distinguishes between a leader and a follower”. Deze quote is van Steve Jobs, voormalig topman van Apple. En de praktijk wijst uit: innovatie is inderdaad kenmerkend voor succesvolle organisaties. Dat blijkt wel uit de impact van bijvoorbeeld Google, Tesla en Netflix. Ook bij de Beste Werkgevers van Nederland is er volop ruimte voor ideeën om te innoveren. En dat levert heel wat op!

Dit levert innovatie jouw organisatie direct op

Bij de Beste Werkgevers van Nederland werken bevlogen en betrokken medewerkers. Deze mensen zijn productiever, klantvriendelijker en minder geneigd om de organisatie te verlaten. Een bijkomend voordeel is dat bevlogenheid medewerkers innovatiever maakt. Beste Werkgevers behalen hierdoor gemiddeld 22% meer winst* op jaarbasis. 

Tikkie

Een mooi voorbeeld om aan te tonen hoe dat werkt is Tikkie van ABN AMRO. Met een klein team van zes mensen stampte de bank Tikkie, medio 2016, in honderd dagen uit de grond. De teamleden zijn bankmedewerkers en studenten van de UvA, die de app in een universiteitscafé in Amsterdam-Oost testten. Budget voor marketing was er niet, de nieuwe app moest het hebben van het netwerkeffect, ofwel: mond-tot-mondreclame. En dat lukte! Dit innovatieve idee, van slechts een klein groepje mensen, groeide uit tot de meest populaire betaalapp van Nederland, met meer dan 2,5 miljoen particuliere gebruikers en gemiddeld 450.000 transacties per week. Ik ben zelf een van die gebruikers en jij waarschijnlijk ook.

Bekende andere voorbeelden van succesvolle innovaties zijn bijvoorbeeld Uber en AirBNB. Altijd gebeurt hetzelfde: iemand signaleert dat er een behoefte is en speelt hier handig op in. Vaak is het iets dat je tot die tijd niet eens bewust gemist hebt, maar waar je al snel niet meer zonder kunt. Dit kan bestaande bedrijfstakken volledig uit balans brengen en nieuwe op de kaart zetten. Om als organisatie te blijven bestaan en ook nog eens succesvol te zijn, is innovatie dus ontzettend waardevol.

Zelf aan de slag!

Hoe zorg je er nou voor dat jouw organisatie innovatie ook écht omarmt, zodat goede ideeën daadwerkelijk omgezet worden in vernieuwing? Dat doe je in de eerste plaats door te luisteren naar jouw eigen medewerkers. Want organisaties die luisteren naar de feedback van hun medewerkers zijn maar liefs 10% innovatiever* dan andere organisaties. Je eigen mensen weten als geen ander wat er beter of innovatiever kan.

Ben je zelf al goed op weg en denk jij wellicht tot de lijst van Beste Werkgevers van Nederland te behoren? Of hoor jij graag van jouw medewerkers wat er beter, slimmer of handiger kan? Wacht dan niet langer en schrijf je in voor de gratis Beste Werkgevers Scan. Een eerlijk en gratis keurmerk dat alleen te behalen is, door wat eigen medewerkers over jouw organisatie zeggen als werkgever.

*De percentages in deze blog zijn gebaseerd op de tweejaarlijkse Effectory Global Employee Engagement index, resultaten uit medewerkersonderzoek onder ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties en diverse publicaties over bevlogenheid in onder andere Scientometrics en the Journal of Applied Psychology. 

Ben jij een World-class Workplace? Laat je medewerkers spreken!

Het World-class Workplace label is een eerlijk en gratis keurmerk dat alleen te behalen is, door wat eigen medewerkers over jouw organisatie zeggen als werkgever.

Aanmelden