Hoe behoud je talent?

Charly Landman

Bijna elke organisatie is op zoek naar jong, hoog opgeleid talent. Maar terwijl aan de voorkant volop geïnvesteerd wordt in recruitment, is het aan de achterkant moeilijk om talent vast te houden. Hoe zorg je dat talent binnenboord blijft?

Hoe behoud je talent?

Talentmanagement is een hot item voor HR professionals. Het behouden van jonge, goed gekwalificeerde medewerkers is tegenwoordig namelijk niet eenvoudig. Generatie Y en Z jobhoppen volop en vinden het heel normaal om elke paar jaar te switchen van werkgever. Het is niet zo dat ze na een paar jaar heel ontevreden zijn over hun werk, alleen gaan ze niet voor een zesje of een zeven- maar voor een negen of een tien. Ze willen dat werk inspirerend en uitdagend is en ze helpt om persoonlijk te groeien. Dat maakt ze tevreden en zorgt voor werkgeluk. Ze zijn niet bang om vastigheid op te geven. En waarom zouden ze ook? Ze zijn populair op de arbeidsmarkt en hebben binnen no time een nieuwe werkgever gevonden.

De kosten van verloop

Het is voor organisaties lastig om hiermee om te gaan. Het binnenhalen van de juiste mensen kost namelijk veel tijd, geld en energie. Eerst wordt ingezet op employer branding en recruitment, daarna op een inwerktraject en intensieve begeleiding. Vaak duurt het wel een paar maanden voordat nieuwe medewerkers voor de volle 100% meedraaien. Als diezelfde medewerkers na één of twee jaar weer vertrekken, is die investering niet de moeite waard geweest.

De Amerikaanse onderzoekers Heather Boushey en Sarah Jane Glynn bestudeerden dertig studies naar de kosten van verloop. Hieruit blijkt dat het vervangen van een medewerker gemiddeld 20 procent van een jaarsalaris kost. Uit de teamanalyses van Effectory blijkt daarnaast dat het continu inwerken van nieuwe mensen veel vraagt van langer zittende medewerkers. Zij verliezen een significant deel van hun tijd aan begeleiding en het beantwoorden van vragen. Deze tijd kunnen ze niet besteden aan hun eigen werk en het helpen van klanten. Geen ideale situatie dus. Hoe voorkom je dit? En hoe zorg je voor een organisatiecultuur waarin medewerkers langer geboeid blijven? Dat kunnen we leren van de Beste Werkgevers van Nederland.

Gratis whitepaper: Talent aantrekken en behouden – 5 tips

Hoe zorg je voor een positief onboarding proces en het aantrekken en behouden van talent? Vijf praktische tips.

Downloaden

Geheimen van de Beste Werkgevers

Effectory doet elk jaar onderzoek naar de arbeidstevredenheid van medewerkers in ruim 1000 organisaties. Hieruit blijkt dat de Beste Werkgevers van Nederland tot wel 50% meer sollicitanten aantrekken en uitblinken in het behouden van dit talent. Hun organisatiecultuur heeft de volgende zeven kenmerken:

1. Inspirerende directie
Een inspirerende directie begeeft zich echt onder de mensen, praat met medewerkers en draagt continu uit waar de organisatie voor staat en heen wil. Ze zijn regelmatig te vinden op de werkvloer, in plaats van alleen in de bestuurskamer.

2. Aansprekende richting
Jonge medewerkers willen iets betekenen voor de wereld. Ze zoeken zingeving in hun werk en vragen zich af of ze relevant bezig zijn. Het is daarom belangrijk om als organisatie je visie helder te formuleren. Medewerkers begrijpen dan waar ze voor werken.

3. Minder regels & bureaucratie
Populaire werkgevers sturen hun medewerkers aan op basis van vertrouwen in plaats van controle. Medewerkers kunnen optimaal presteren als er zo min mogelijk regels en protocollen zijn. Het resultaat is belangrijker dan het proces.

4. Minder management
Weinig management is ook een typische eigenschap van populaire werkgevers. Volgens Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit, is een moderne leidinggevende in feite als een soort tuinman, die de grond zodanig weet om te ploegen dat mensen de kans krijgen om zelf te groeien. Managers zijn dus dienend, ze moeten de juiste omstandigheden creëren waarin talent goed kan functioneren.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

Richt flexibel je eigen medewerkerstevredenheidsonderzoek in. Jij kiest de inhoud, doelgroep en timing!

bekijk nu

5. Waarderen van specialisten
Een vijfde kenmerk van populaire werkgevers is het waarderen van specialisten. Dit zijn de mensen in de frontlinie die het echte werk verzetten. Zij worden (terecht) op handen gedragen.

6. Sociale innovatie
Je eigen medewerkers weten het beste wat er handiger en slimmer geregeld kan worden in je organisatie. Populaire werkgevers maken daarom gebruik van de innovatiekracht van hun medewerkers. Zij vragen medewerkers continu om hun ideeën.

7. Delen van informatie
Populaire werkgevers werken transparant. Ze zorgen ervoor dat de medewerkers altijd over informatie beschikken waarmee ze zichzelf én de organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen. Het werkt heel motiverend als medewerkers zien welke invloed zij hebben op de prestaties van de organisatie.

Meer informatie over het behouden van talent?

Wil jij nog meer weten over het behouden van talent in jouw organisatie? Guido Heezen, HR trendwatcher en oprichter van Effectory, heeft recent een webinar gegeven over dit onderwerp. Je kunt het hier terugkijken.