Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Suzanne Mancini

De afgelopen jaren zijn we steeds vrijer gaan werken. Minder gebonden aan plaats en tijd, kunnen we thuis inloggen, onze mail overal checken en werken voor of na de spits. Organisaties zijn er hierdoor anders uit gaan zien. Er zijn meer flexplekken dan vaste werkplekken en niet iedereen is standaard aanwezig van 9 tot 5. Wat vinden medewerkers hiervan? En wat is verwachting voor de toekomst?

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Organisaties functioneren anno 2017 vaak als een soort netwerk. Vakmensen in diverse functies werken nauw met elkaar samen en brengen elk hun eigen expertise in om samen de klant goed te bedienen. Dit kan op kantoor plaatsvinden, maar ook thuis. Om ervoor te zorgen dat

iedereen op één lijn zit, worden afspraken gemaakt over regels, kaders en kwaliteitsnormen, wie voor welke taak verantwoordelijk is en hoe je organisatiedoelen efficiënt nastreeft. Een kantoorgebouw wordt steeds meer een mix van ontmoetingsplekken (waar overlegd kan worden) in combinatie met concentratieplekken (waar ongestoord gewerkt kan worden). Het is een thuisbasis waar medewerkers naar wens kennis kunnen uitwisselen en verbinding kunnen voelen.

Mens in plaats van functionaris

De verwachting is dat dit zo blijft. Uit ons medewerkersonderzoek blijkt dat medewerkers positief tegenover een modernisering van werkplekken te staan, zolang de doelen en kaders waarbinnen ze werken maar duidelijk zijn. Dit zorgt er voor dat medewerkers zich niet verloren voelen. Ook werkgevers staan er positief in, zolang de resultaten maar op peil blijven. De vernieuwing draagt ook bij aan de ontwikkeling dat de medewerker van nu vooral mens wil zijn, in plaats van functionaris of schakeltje. Dit willen ze ook voelen in hun werkplek. Ze willen werk doen dat bij hen past en hebben bij voorkeur de ruimte om dit uit te voeren in hun eigen stijl. Letterlijk en figuurlijk.

Persoonlijkheid verweven in werk

Het maakt niet uit hoe hoog de beloning is die een medewerker ontvangt, een extraverte persoonlijkheid vol ambitie zal nooit gemotiveerd zijn om routinematig werk zonder doorgroeimogelijkheden te doen. Een introverte persoonlijkheid kan zichzelf trainen in harde salesgesprekken, maar zal hier nooit in gaan uitblinken of zich hier gelukkig bij voelen. Het is daarom waardevol voor organisaties om werkzaamheden te matchen met de persoonlijkheid van medewerkers. En vooral: om hen de vrijheid te geven om het werk naar eigen inzicht uit te voeren. In succesvolle organisaties gebeurt dit en kunnen medewerkers hun persoonlijkheid uiten in hun taken. De ideale werkplek van de toekomst faciliteert dit.

Guido Heezen op BNR nieuwsradio

Beluister de BNR afleveringGuido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, heeft op BNR nieuwsradio recent een interview gegeven over het kantoor van de toekomst. In het programma ‘De nieuwe wereld’ geeft hij antwoord op de vraag: ‘Wat als we het kantoor opnieuw uitvinden?’ Je kunt het programma hier beluisteren.