ICT-talent: moeilijk om te vinden, laat staan te houden

Hadewych van Middelaar

ICT is booming business. De toekomst is digitaal, en daarom halen bedrijven maar al te graag ICT-experts in huis. Vooral de talenten op dat gebied zijn erg in trek: jonge, enthousiaste medewerkers zijn bij uitstek geschikt om bij te dragen aan innovatieve groei. Maar: ze binnenkrijgen is één ding, ze behouden een ander. Dat is nog best moeilijk, blijkt uit onze whitepaper ‘Kansen en uitdagingen in de ICT-branche’.

ICT-talent: moeilijk om te vinden, laat staan te houden

Digital natives, bier en pizza

Organisaties die technologisch met de tijd mee willen en innovatief willen blijven, moeten vanwege ICT-vergrijzing  zoeken naar ICT-talent. Daarbij ligt de focus steeds meer op millennials: jonge professionals die zijn opgegroeid met technologie en dus digital natives zijn. Ze hechten meer waarde aan tertiaire arbeidsvoorwaarden dan aan een hoog salaris, pensioen en verzekeringen. Denk aan gratis bier na werktijd en pizzabrainstormsessies. Ze werken liever niet in traditionele, hiërarchische organisatiestructuren en zoeken verantwoordelijkheid en uitdagingen.

ICT-medewerker kritisch over innovatief vermogen werkgever

Talentenschaarste

ICT-talenten zijn zeer gewild. Probleem is: er zijn er te weinig. Talenten aantrekken is dus niet het enige aandachtspunt van organisaties, ze moeten huidige medewerkers ook zien te behouden. Er liggen genoeg andere bedrijven op de loer. Bovendien zijn millennials niet geïnteresseerd in een lang dienstverband; als ze niet meer uitgedaagd worden, gaan ze zonder moeite naar een andere organisatie. 

Lang dienstverband is lastige opgave

Dat het moeilijk is om ze te behouden, laat onze ICT whitepaper zien. Voor het onderzoek hebben ruim vierduizend ICT’ers hun huidige werkgever beoordeeld. We maken een onderscheid tussen medewerkers die minder dan een jaar in dienst zijn en medewerkers die tussen de één en drie jaar bij een organisatie werken. De cijfers die zij hebben gegeven, staan in Tabel 1. Daaruit blijkt dat ICT’ers minder graag bij hun werkgever blijven naarmate ze langer in dienst zijn. Jonge professionals zijn moeilijk vast te houden, hoe tevreden ze als nieuwe medewerkers ook zijn.

Werkbeleving van medewerkers in de ICT-branche

Tabel 1: Werkbeleving van medewerkers in de ICT-branche

 

Hervormen om dreiging af te wenden

ICT-talenten zijn voor veel organisaties cruciaal. Toch lukt het niet ze binnenboord te houden. Met de dreiging van een nog groter tekort aan ICT’ers is het belangrijk om na te gaan wat er beter moet. Om te beginnen kunnen organisaties duidelijk voor ogen krijgen welke kant ze op willen en welke kennis daarvoor nodig is. En vooral: welke ze al in huis hebben.

ICT-branche kiest voor coachend leiderschap

Welke talenten lopen nu al rond binnen de organisatie? En hoe kunnen die bijdragen aan de toekomstvisie? Ook is het verstandig om hun ontwikkelbehoeften uit te zoeken, zodat de talenten zich kunnen specialiseren en uitgedaagd blijven. Know your people, grow your people. Alleen zo bereiden bedrijven zich goed voor op de toekomst. Eentje waar hun ICT-talenten een belangrijk deel van uitmaken.

Meer weten?

Download hier gratis het whitepaper ‘Kansen en uitdagingen in de ICT-branche’.