Personeelsverloop

Manoe Dentener

Tevreden en betrokken werknemers voelen zich op hun gemak op het werk, ze kunnen zich vinden in de visie en missie van de organisatie en ze hebben het gevoel dat ze middels hun eigen ideeën en suggesties een bijdrage kunnen leveren. Ze zijn goed geïnformeerd, worden betrokken bij verandering en bij besluitvormingsprocessen en bovendien werken ze efficiënt samen in teams. Ze worden gewaardeerd, ze kunnen groeien in de organisatie – met als gevolg dat het waarschijnlijker is dat ze trouw blijven aan hun huidige werkgever. Personeelsverloop is nauwelijks een probleem voor bedrijven met tevreden medewerkers.

Personeelsverloop

Geef toe: wie verlangt er nu niet naar zulke werknemers? Wie zou er niet willen werken met vaardige en toegewijde medewerkers? Het is echter zo dat het vandaag de dag steeds moeilijker wordt voor bedrijven om personeel langere tijd in huis te houden. Jonge werknemers willen flexibel zijn; ze willen een baan waar ze plezier aan beleven en ze willen zich op hun gemak voelen op de werkvloer. Toewijding van de werknemers vraagt om inzet van de organisatie. Maar, dat harde werk betaalt zich uit: medewerkers zullen hun toewijding uiten, bijdragen aan het succes van het bedrijf en hun werkgever aanbevelen aan anderen. We hebben vijf tips geformuleerd die je helpen om medewerkertevredenheid te vergroten en dus hoog personeelsverloop tegen te gaan.

Medewerkersverloop – Les #1: Regelmatig Medewerker-feedback Verzamelen

Vraag je medewerkers of ze tevreden zijn met hun werkomstandigheden. Door hiernaar te vragen toon je aan hen dat het welzijn van je werknemers belangrijk voor je is. Daarnaast kun je medewerker-feedback inzetten om op alle afdelingen een eventuele behoefte aan optimalisatie te signaleren. Het is belangrijk dat je regelmatig om feedback van je medewerkers vraagt, aangezien het bedrijf zich continu ontwikkelt, *personal constellations change*, nieuwe technologieën worden geïmplementeerd en daardoor zijn nieuwe vaardigheden noodzakelijk. De werkomstandigheden voor werknemers veranderen voortdurend  en onder bepaalde omstandigheden kan dat hun mate van tevredenheid beïnvloeden. Als je het ongenoegen van je werknemers negeert, dan zullen ze het bedrijf vroeg of laat (maar waarschijnlijk vroeg) verlaten.

Verbeter je employee experience in 3 stappen

De employee experience is de nieuwste trend op HR gebied. In dit whitepaper vertellen we je er graag meer over.

Download

Medewerkersverloop – Les #2: Verwelkom Ideeën van Medewerkers

Niemand kent het bedrijf zo goed als je medewerkers. Doe je voordeel met hun waardevolle inzichten! Je zult er uitsluitend van profiteren als je medewerkers motiveert om hun ideeën op ieder moment te delen. Als je suggesties van je werknemers verzamelt en implementeert geeft het aan hoe belangrijk hun toewijding is voor het bedrijf. Het bekrachtigt hun werk en aanwezigheid. Je werknemers zullen merken dat ze “het verschil kunnen maken” in het bedrijf, met als gevolg dat ze mogelijkheden tot groei zullen ervaren. Door hierop in te zetten word je een ‘employer of choice’ – medewerkers zullen een positie vinden waar vanuit ze kunnen groeien terwijl ze ook loyaal blijven aan jou als werkgever. Dit draagt bij aan het te behalen doel: het terugbrengen van personeelsverloop.

Personeelsverloop – Les #3: Efficiënte Samenwerking Waarborgen

Medewerkers-teams binnen je bedrijf moeten samenwerken, en het is jouw taak om ervoor te zorgen dat deze samenwerking goed verloopt. Als de dynamiek in een team goed is blijkt dat uit het feit dat medewerkers met elkaar communiceren, efficiënt samenwerken en gedeelde successen behalen. Dit draagt bij aan een positieve en professionele werksfeer en dat resulteert in datgeen waar het om draait: loyaliteit van je werknemers op de lange termijn.

Personeelsverloop – Les #4: Waardeer Medewerkers

Hoe hoger de mate waarin werknemers zich gewaardeerd voelen, des te waarschijnlijker het is dat ze voor je zullen blijven werken. Grijp daarom elke kans aan om hen een compliment te maken en te erkennen op basis van hun prestaties. Indien je ruimte voor verbetering ziet als het gaat om het werk van je medewerkers, zorg er dan voor dat je uitsluitend constructieve feedback uit. Je werknemers kunnen alleen groeien als ze de kans krijgen om van hun fouten te leren en boven zichzelf uit te stijgen.

Medewerkersonderzoek

Richt flexibel je eigen onderzoek in. Jij kiest de inhoud, doelgroep en timing!

bekijk nu