Teamontwikkeling. Storming fase? Of een storm in een glas water?

Floor Lewin

Teamcoach Floor Lewin komt bij de meest uiteenlopende organisaties over de vloer. Eén van de thema’s die bijna altijd en overal naar voren komt is teamontwikkeling.

Teamontwikkeling. Storming fase of een storm in een glas water?

Zo gek is het niet

Regelmatig spreek ik leidinggevenden die vinden dat het slecht gaat met het team. Ze vertellen over de negatieve sfeer die er langzaam is ingeslopen. Er wordt geroddeld en mensen voeren eindeloze discussies. De onderhuidse irritaties zijn duidelijk voelbaar. Ik kan me helemaal voorstellen dat je hier als leidinggevende niet blij mee bent. Maar gelukkig kan ik vertellen dat bijna ieder team zo’n fase kent. En het is helemaal niet erg, zolang je deze fase weet te gebruiken om een volgende stap te zetten.

Fases binnen teamontwikkeling

Er zijn verschillende fases waar een team zich in kan bevinden. Hierbij leg ik aan de hand de theorie van Bruce W. Tuckman uit welk gedrag bij welke fase van teamontwikkeling hoort.

Forming fase

Teams waar veel veranderingen zijn doorgevoerd, krijgen vaak te maken met een nieuwe dynamiek. In deze fase hebben medewerkers meestal een afwachtende houding en hebben zij behoefte duidelijkheid. Deze fase noemt Tuckman de forming fase.

Storming fase

Vervolgens gaan medewerkers met elkaar werken en komen ze er gaandeweg achter dat er bijvoorbeeld andere normen en waarden zijn, dat er collega’s zijn met een andere ‘houding’ of dat iedereen een andere werkwijze heeft. Hieruit kan irritatie ontstaan. In deze irritatie zit heel veel waardevolle informatie. Het is daarom belangrijk om deze issues goed met elkaar te bespreken, hoe lastig dat in het begin ook is. Deze fase heet de storming fase. Ik merk dat het voor opluchting kan zorgen om naar elkaar uit te spreken dat het team in de storming fase zit.

Whitepaper: De 4 geheimen van succesvolle teams

Ben je bezig met het werken aan beter presterende en zelfstandig opererende teams? Download dan ons whitepaper: De 4 geheimen van succesvolle teams.

Downloaden

Norming fase

Wanneer de scherpe randjes er af zijn, kun je met elkaar in gesprek gaan over hoe je wél met elkaar om wil gaan. Dit is de norming fase. Tijdens deze fase bepaal je met elkaar: wat is ons doel, wat zijn onze normen en waarden en wat is de rol- en taakverdeling.

Performing fase

Na de norming fase is het duidelijk wat de kaders zijn en weet iedereen wat er van hem of haar wordt verwacht. Medewerkers kunnen nu optimaal presteren in een veilige omgeving. Dit is ook het moment om medewerkers meer eigenaarschap te geven. Dit heet de performing fase.

Even goed stormen

Is de sfeer in een team niet om over naar huis te schrijven en speelt er een hoop onder de oppervlakte? Een teamcoach kan je helpen om te achterhalen in welke fase het team zich bevindt en wat er voor nodig is om hier doorheen te komen. Ook kunnen teams zelf aan de slag met een teamonderzoek. Het zou zomaar kunnen dat je even goed moet stormen met elkaar. Je gaat met de billen bloot, vertelt elkaar wat je allemaal dwars zit en vanuit daar kun je bepalen waar je heen wil als team.

Rapport: Hoe HR zakelijk succes kan aanjagen

HR kan zakelijk succes aanjagen met een luistercultuur. Lees hoe in het rapport van Effectory.

Download