Werkgevers van Nederland, ga zo door

Suzanne Mancini

Aan het werk zijn in Nederland, hoe is dat? Uit onze onderzoeken blijkt dat we het behoorlijk getroffen hebben. Nederlandse medewerkers beoordelen hun tevredenheid over het werk gemiddeld met 7,5 en horen hiermee bij de top van Europa. Waarom is het zo prettig om in Nederland aan het werk te zijn?

Werkgevers van Nederland, ga zo door

Poldermodel

De belangrijkste reden dat Nederlandse medewerkers tevreden zijn over hun werk heeft alles te maken met ons Poldermodel. We overleggen en beslissen samen, iedereen is vrij om zijn mening te geven. Deze waarden zien we terug in de Nederlandse werkcultuur. De onderlinge omgang is vaak informeel, een medewerker durft zijn baas rechtstreeks aan te spreken en vragen te stellen. Verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie.

Feedback geven aan je baas, een slecht idee?

Steeds vaker zien we dat ideeën van medewerkers ook daadwerkelijk meegenomen worden in beslissingen. Dit is heel prettig voor medewerkers, die zich gehoord en gezien voelen. En ook managers plukken er de vruchten van, want ideeën afkomstig van de werkvloer raken vaak de juiste snaar en dragen bij aan het organisatiesucces. Tenslotte is er in steeds meer organisaties ruimte voor zelfsturing en kan het werk vaak naar eigen inzicht ingedeeld en uitgevoerd worden.

Arbeidsomstandigheden

Daarnaast is er nog een andere reden dat medewerkers in Nederland tevreden zijn: de gunstige arbeidsvoorwaarden. We zijn kampioen parttime werken, wat niet resulteert in mindere resultaten, maar wel een goede werk/privé balans mogelijk maakt. Ook beschikken we over een behoorlijk aantal vakantiedagen, gemiddeld 25 per jaar. Steeds meer organisaties laten medewerkers zelfs vrij in het aantal op te nemen dagen per jaar, zolang dit door collega’s onderling maar afgestemd en beoordeeld wordt. Ook bieden de meeste werkgevers een zorgverzekering aan waaraan ze gedeeltelijk mee betalen. Goede voorwaarden die het Nederlandse werkklimaat bijzonder aantrekkelijk maken.

De mening van medewerkers in kaart?

checklist-medewerkersonderzoekBen je benieuwd hoe medewerkers denken over jullie werkgeverschap? Breng het in kaart door middel van een medewerkersonderzoek. De gratis checklist helpt je hierbij. Het is een beknopt boekje vol handige tips voor het opzetten van een succesvol medewerkersonderzoek.

Vraag de checklist aan!

Extra’s

Laten we samen de schouders eronder zetten om het werkklimaat in Nederland nóg verder te verbeteren.

Onze eigen ervaring vanuit Effectory is daarbij dat het ontzettend bindend werkt om ook leuke activiteiten te ondernemen met medewerkers. Teams groeien naar elkaar toe, de sfeer verbetert en de samenwerking versoepelt. Zo biedt Effectory alle medewerkers regelmatig een vrijdagmiddagborrel aan en wordt er budget vrijgemaakt voor een jaarlijks teamuitje. Ook denken alle medewerkers mee over de nieuwe strategie tijdens de jaarlijkse Big Day, waar heisessies gecombineerd worden met een gezamenlijke activiteit. Ook is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, medewerkers krijgen de gelegenheid om eens per jaar een Blanc Day op te nemen, die gevuld wordt met een coaching gesprek en opdrachten om helder voor ogen te krijgen in welke richting zij zich verder willen ontwikkelen.

Voor ons werkt dit heel inspirerend en uit onze onderzoeken blijkt dat de rest van Nederland ook vol tevredenheid aan het werk is. Een groot compliment dus voor alle werkgevers! Laten we samen de schouders eronder zetten om het werkklimaat in Nederland op peil te houden en nóg verder te verbeteren.