Dit is de magische formule voor 22 procent meer personeelsbehoud

Marlies Pellikaan

Personeelsbehoud is een grote uitdaging. Hoe houd je, in tijden van jobhopping en freelance werken, medewerkers verbonden aan je organisatie? En wat levert personeelsbehoud op? Effectory zocht het voor je uit!

Dit is de magische formule voor 22 procent meer personeelsbehoud

Uit actueel, internationaal onderzoek van Effectory blijkt dat bevlogenheid een enorme impact heeft op personeelsbehoud. Het personeelsverloop in organisaties met bevlogen medewerkers is 22 procent lager dan gemiddeld. Hiernaast verbeteren de prestaties van bevlogen medewerkers met 26 procent en stijgt de alignment met 28 procent. Terug naar de kern dus, wat maakt jouw medewerkers bevlogen en waarom willen ze graag bij je blijven werken? Werkgevers die hierover nadenken, houden talent op een natuurlijke manier binnenboord.

Grip op medewerkersbehoud

Ontdek de huidige stand van zaken op het gebied van medewerkersbehoud. In dit rapport vind je de actuele cijfers, krachtige strategieën en concrete stappen.

Download

Wat is personeelsbehoud?

Personeelsbehoud is het verbinden van medewerkers aan je organisatie, het aangaan van een duurzame arbeidsrelatie met talent. Dit is een belangrijke voorwaarde voor organisatiesucces. Personeel dat ingewerkt en getraind is, werkt namelijk efficiënt en houdt je organisatie draaiende. Personeelsbehoud zorgt ervoor dat waardevolle kennis en expertise in huis blijft, het houdt de kwaliteit van je dienstverlening daarmee op peil. Ook draagt een vaste kern van medewerkers bij aan een sterke organisatiecultuur.

Voorkom personeelsverloop

Als het een organisatie niet lukt om personeel te behouden, kost dat veel tijd, geld en energie. Er moeten dan continu nieuwe mensen geworven en ingewerkt worden. Dat betekent allereerst een investering in employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Vervolgens moeten er sollicatiegesprekken en selectieprocedures plaatsvinden. Als talent eenmaal binnen is, moet er geïnvesteerd worden in een inwerkprogramma en intensieve begeleiding. Vaak duurt het wel een paar maanden voor medewerkers voor 100% kunnen meedraaien. Als medewerkers dan na één of twee jaar weer vertrekken, is die investering niet de moeite waard geweest. Bovendien nemen zij hun opgedane kennis en vaardigheden rechtstreeks mee naar de concurrent.

Gratis whitepaper: Talent aantrekken en behouden – 5 tips

Hoe zorg je voor een positief onboarding proces en het aantrekken en behouden van talent? Vijf praktische tips.

Downloaden

De juiste strategie voor personeelsbehoud

Maar hoe houd je personeel nu effectief binnenboord? In de literatuur worden diverse factoren genoemd die personeelsbehoud positief kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld zingeving, het ontvangen van waardering, goede ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken, een goede werksfeer.

Salaris is opvallend genoeg maar beperkt van invloed op personeelsbehoud. Medewerkers die hoge bonussen ontvangen blijven vaak iets langer op hun plek dan gemiddeld (de zogenaamde ‘gouden kooi’), maar zijn niet wezenlijk bevlogen en betrokken. Boven alles blijken softe factoren, zoals waardering, uitdaging, werksfeer en flexibiliteit belangrijker. Deze factoren beïnvloeden de bevlogen- en betrokkenheid van medewerkers en maakt dat zij graag bij hun werkgever willen blijven.

Kort samengevat: wanneer medewerkers het gevoel hebben dat je organisatie er alles aan doet om hen optimaal te laten werken en hun bijdrage waardeert, leidt dit ertoe dat zij hun best doen. Ze zullen minder snel op zoek gaan naar een andere baan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Personeelsbehoud tip 1: Zingeving
    Het uitspreken van het hogere doel van je organisatie. Waarom doen wij wat wij doen als organisatie? Wat draagt iedereen daaraan bij? Uit onderzoek van Fortune blijkt dat medewerkers die ‘een speciaal gevoel van zingeving’ in hun werk ervaren maar liefst zes keer vaker van plan zijn bij hun huidige werkgever te blijven. Er valt dus een wereld te winnen als medewerkers zich met hun werk kunnen identificeren en het gevoel hebben dat ze onderdeel uitmaken van iets dat belangrijk is.
  • Personeelsbehoud tip 2: Waardering en erkenning
    Daarnaast is het belangrijk om medewerkers te laten zien dat ze gewaardeerd worden. Een persoonlijk schouderklopje is van onschatbare waarde. Medewerkers die merken dat ze belangrijk zijn voor de organisatie, groeien in hun rol en bereiken het hoogst haalbare niveau van loyaliteit! Hier vloeit personeelsbehoud op natuurlijke wijze uit voort.
  • Personeelsbehoud tip 3: Investeer in ontwikkeling
    Het opdoen van nieuwe vaardigheden en mogelijkheid deel te nemen aan trainingen is belangrijk voor medewerkers, omdat dit laat zien dat er vertrouwen is in een lange termijn samenwerking. Hierdoor zullen medewerkers ook sneller iets terug willen geven en bij je organisatie willen blijven.
  • Personeelsbehoud tip 4: Vraag je medewerkers of ze tevreden zijn met hun werkomstandigheden
    Hebben ze bijvoorbeeld meer behoefte aan flexibiliteit, qua uren of werkplek? COVID-19 heeft onze verwachtingen over hoe, waar en wanneer we willen werken veranderd. Door hiernaar te vragen laat je merken dat het welzijn van je medewerkers belangrijk voor je is. Daarnaast kun je medewerker-feedback inzetten om de behoefte aan optimalisatie te signaleren.
  • Personeelsbehoud tip 5: Investeer in een goede werksfeer
    Heldere en duidelijke communicatie draagt hier enorm aan bij. Transparantie over belangrijke beleidskeuzes geeft je medewerkers een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid. Sociale innovatie is nog beter: hiervan is sprake wanneer ideeën van medewerkers daadwerkelijk meegenomen worden in het beleid van de organisaties.

Verbeter je employee experience in 3 stappen

De employee experience is de nieuwste trend op HR gebied. In dit whitepaper vertellen we je er graag meer over.

Download

Facts & figures personeelsbehoud

Tot slot, wat levert personeelsbehoud je organisatie financieel gezien op? Is er sprake van een kostenbesparing als verloop voorkomen wordt? Jazeker! Een vertrekkende medewerker kost gemiddeld een vijfde van zijn/haar jaarsalaris. Dat blijkt uit onderzoek van Heather Boushey en Sarah Jane Glynn van Harvard University en het Washington Center for Equitable Growth. 

Die 2 jaarsalarsissen zijn zoals gezegd een gemiddelde, medewerkers op een lager niveau zijn minder duur om te vervangen dan medewerkers in posities die heel complexe vaardigheden of specialistische training vereisen. De kosten voor verloop kunnen volgens de onderzoekers variëren van 6 procent van een jaarsalaris tot wel 213 procent. Deze kosten bestaan uit:

  • Exit kosten: denk hierbij aan het uitvoeren van exit interviews en juridische kosten bij vertrek van een medewerker.
  • Vervangingskosten: werving en selectie. Personeelsadvertenties, recruiters of uitzendbureaus, het uitvoeren van sollicitatiegesprekken.
  • Inwerkkosten: opleiding, inwerkprogramma’s, begeleiding.
  • Productiviteitskosten: verlies van kennis en deskundigheid, werk dat blijft liggen, demotivatie en toegenomen werkdruk voor achterblijvers.

Employee Experience Review

Ontdek hoe medewerkers over de hele wereld verschillende delen van de employee experience ervaren en hoe dit de employee experience beïnvloedt.

Download

Duik dieper in je organisatie

Wil je serieus aan de slag met personeelsbehoud? Ben je benieuwd wat je medewerkers bezig houdt en hoe ze zich op hun werk voelen? Onze feedbackproducten kunnen je helpen om dit inzichtelijk te maken. De feedback van je eigen medewerkers is van grote toegevoegde waarde als je vooruit wil met je organisatie. De insteek van een onderzoek kies je zelf: van een totale doorlichting van je organisatie tot verbeterideeën ophalen over een specifiek thema. Onze onderzoeken worden zowel inhoudelijk als qua opzet volledig op maat gemaakt.

Ontdek alles over onze oplossingen in de demo

Wil je meer weten én zien van onze feedbacktools? Vraag een demo aan.

Aanvragen