GGZ-branche bereidt zich voor op een duurzame toekomst

Er klinken positieve geluiden met betrekking tot de motivatie van medewerkers werkzaam in de GGZ-sector. GGZ-medewerkers willen zich graag ontwikkelen binnen hun vakgebied, zetten zich in om voortdurend te verbeteren en willen graag iets extra’s doen om bij te dragen aan het succes van hun organisatie. Bovendien zien we dat zij iets meer energie van hun werk (7,6) krijgen ten opzichte van vorig jaar (7,5), ervaren zij dat ze voldoende de kans krijgen om te doen waar ze goed in zijn en hebben ze nog steeds plezier in hun werk. Komende jaren wordt het steeds belangrijker dat medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen én kunnen blijven werken. Duurzame inzetbaarheid staat niet voor niets hoog op de agenda binnen de GGZ. Maar hoe kun je als organisatie de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bevorderen? De volgende 4 tips kunnen hierbij helpen.

GGZ-branche bereidt zich voor op een duurzame toekomst

Tip 1: Zorg voor goede randvoorwaarden

Creëer de juiste randvoorwaarden, zodat medewerkers productief kunnen werken. Denk hierbij aan een duidelijke richting, goede arbeidsomstandigheden, een prettige werksfeer en een gezonde balans tussen werk en privé

Tip 2: Lever een bijdrage aan de ‘fitheid’ van medewerkers

Als werkgever is het belangrijk om zoveel mogelijk bij te dragen aan de “fitheid” van je medewerkers. Het is daarbij belangrijk dat het werk zowel fysiek als mentaal niet te belastend is voor medewerkers. Bovendien is het belangrijk om een gezonde levensstijl te stimuleren door middel van advies, voorlichting en een bijdrage in de vorm van korting op bijvoorbeeld sportabonnementen, bedrijfsfysio, gezonde lunch en gratis fruit.

Tip 3: The perfect match…

Zorg ervoor dat medewerkers op de juiste plek zitten, waar ze echt tot hun recht komen en dus gebruik kunnen maken van hun kwaliteiten. Dit is beter voor de medewerker én de organisatie. 

Tip 4: Stimuleer medewerkers om zich te blijven ontwikkelen

Als werkgever is het belangrijk dat je medewerkers stimuleert om zich te blijven ontwikkelen. Dit is belangrijk, zodat ze ook in de toekomst in staat zijn om een nuttige bijdrage te leveren aan een organisatie en de maatschappij.

Hoe is het met de werkbeleving van medewerkers in de GGZ gesteld?

Eigen verantwoordelijkheid van de medewerker

Natuurlijk zijn medewerkers ook zelf verantwoordelijk voor hun eigen “duurzame inzetbaarheid” en zullen ze blijvend in zichzelf moeten investeren, zodat ze tot hun pensioengerechtigde leeftijd van toegevoegde waarde kunnen blijven voor een organisatie en de maatschappij. We zien dat de GGZ-branche zich met gemotiveerde en energieke medewerkers goed voorbereid op een duurzame toekomst! 

Vraag het branchemagazine GGZ gratis aan »