Het verschil tussen een groep mensen en een team

Henry Ford zei ooit: “Wanneer iedereen samen vooruit beweegt, komt succes vanzelf.” Maar klopt dat anno 2018 nog wel? De manier waarop teams samenwerken is namelijk complexer geworden, terwijl de impact van succesvolle teams groter dan ooit is. Hoe zorg je voor een goede teamdynamiek?

Het verschil tussen een groep mensen en een team

Together Each Achieves More. Dat is de definitie van het woord 'team'. In een succesvol team maakt het geheel alle individuen dus sterker. Klassieke voorbeelden hiervan zie je bijvoorbeeld in het leger, bij elite troepen zoals de Commando's of Navy Seals. Er is een duidelijk doel, dat alleen samen bereikt kan worden. De teamleden zijn 100% op elkaar ingespeeld en getraind om dit doel te bereiken. Vaak delen ze informatie alleen met elkaar en voeren ze gesprekken één op één.

Complexer

In organisatie zijn teams vaak minder rechtlijnig georganiseerd. Informatie wordt massaler gedeeld en medewerkers maken vaak onderdeel uit van meerdere (overlappende) projectteams. Moderne technologie heeft onze manier van communiceren ook nog eens zo veranderd dat we nu in staat zijn om informatie eenvoudig over de hele wereld te delen. Teams hoeven dus niet meer fysiek bij elkaar te zijn. Dit maakt een goede samenwerking complexer, maar tegelijkertijd belangrijker dan ooit.

Teams zijn agile

We zien bij veel organisaties namelijk dat teams meer verantwoordelijkheid krijgen. Er wordt ondernemerschap en oplossend vermogen van ze verwacht. Dit is zeker het geval in zelfsturende teams. Vaak is dit dé manier om wendbaar te blijven als (grotere) organisatie. Compacte teams zijn namelijk agile, in tegenstelling tot grote, logge onderdelen. Met sterke teams ben je dus flexibeler en beter in staat om je aan te passen aan nieuwe klantbehoeften of ontwikkelingen uit de markt.

De 4 geheimen van succesvolle teams

Ben je bezig met het werken aan beter presterende en zelfstandig opererende teams? Download dan ons whitepaper: De 4 geheimen van succesvolle teams.

Downloaden

Concurrentie voordeel

Steeds meer organisaties worden zich bewust van de positieve impact van goed presterende teams. Dit helpt je organisatie vooruit en kan zelfs een concurrentie voordeel vormen. Zoals Patrick Lencioni, HR goeroe en auteur van het boek 'De vijf frustraties van teamwork', ooit schreef: "Het gaat niet om geld. Of strategie. Of technologie. Het gaat om samenwerken als een team. Dat is hét ultieme concurrentie voordeel, omdat het zo krachtig en tegelijkertijd zo zeldzaam is". Hoe kun je meer inzicht krijgen in teamdynamiek en ontdekken wat jouw team(leden) vandaag nodig hebben?

Teamie

Bij Effectory hebben we hiervoor Teamie ontwikkeld: een interactieve tool die het makkelijk en leuk maakt voor medewerkers om hun mening te geven over de dynamiek in hun team. Zijn rollen helder, verloopt de besluitvorming goed en is er ruimte voor de kwaliteiten van alle teamleden? Teamie brengt de sterktes en verbeterpunten van jouw team in beeld. Dit is een goede basis om met elkaar in gesprek te gaan. Het is geschikt voor teams tot 40 personen en werkt op je smartphone, tablet en PC. Ben je benieuwd en wil je meer zien? We helpen je graag verder met een gratis demo.   

Ontdek alles over onze producten in een gratis demo

Wil je meer weten én zien van onze feedbacktools? Vraag een demo aan.

Aanvragen