Hoe scoren Nederlandse medewerkers op werkgeluk? 

Hoe goed zitten Nederlandse medewerkers in hun vel van negen tot vijf? Zijn er verschillen tussen jonge en oude medewerkers, of tussen mannen en vrouwen? En wat bepaalt eigenlijk hoe gelukkig je bent op je werk? Wij zochten het voor je uit!

Hoe scoren Nederlandse medewerkers op werkgeluk?
Medewerkers die positief in hun werk staan hebben over het algemeen drie kenmerken. Zij zijn tevreden, bevlogen en betrokken. De combinatie van deze drie factoren bepaalt hoe iemand scoort op werkgeluk.

Tevreden, bevlogen & betrokken

Wat houden deze drie factoren precies in? Medewerkertevredenheid is -zoals de naam al zegt- de mate waarin medewerkers tevreden zijn over een aantal basisaspecten van hun werk. Dit zijn bijvoorbeeld werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, werkdruk, collega's, hun leidinggevende, organisatie & cultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en beloning.

Bevlogenheid is net even iets anders. Bevlogen mensen zijn niet alleen tevreden, maar hebben ook passie voor hun werkzaamheden. Ze houden van hun vak en voeren dit met liefde uit. Een bevlogen medewerker stelt zich effectief, efficiƫnt en klantgericht op.

Betrokkenheid ten slotte is de mate van verbondenheid met de organisatie. Een betrokken medewerker is loyaal aan zijn werkgever en heeft een hoog kwaliteitsbewustzijn. Het ziekteverzuim is laag. Door de toegenomen individualisering is betrokkenheid minder vanzelfsprekend dan vroeger, toen mensen vaak hun hele leven bij dezelfde organisatie bleven werken.

 

Whitepaper: Verbeter je employee experience in 3 stappen

De employee experience is de nieuwste trend op HR gebied. In dit whitepaper vertellen we je er graag meer over.

Downloaden

Zo scoren we op werkgeluk

Nu je weet uit welke factoren werkgeluk bestaat, ben je natuurlijk benieuwd naar de scores. Hoe gelukkig is Nederland op de werkvloer? Uit ons onderzoek blijkt dat we gemiddeld een 7,2 scoren op werkgeluk. Een keurige voldoende dus. Een meerderheid van de Nederlandse medewerkers (59%) ervaart veel werkgeluk (score 7,5 of hoger). 41% ervaart matig of geen werkgeluk (score lager dan een 7,5).

Wat bepaalt of we werkgeluk ervaren? Dat is in de eerste plaats het werkgeverschap van je organisatie. Gaat je werkgever goed met medewerkers om? Zijn alle randvoorwaarden aanwezig om goed te kunnen presteren? Zo ja, dan is aan de eerste voorwaarde voor werkgeluk voldaan. Daarnaast is je eigen loyaliteit belangrijk. Voel je verbinding met je organisatie? Wil je er blijven en zit je er goed op je plek? Ten slotte is de werksfeer bepalend voor de mate van werkgeluk die je ervaart. Is de sfeer open, veilig en constructief? Kun je prettig samenwerken met je collega's? Werkgeverschap, loyaliteit en de werksfeer hebben samen de meeste impact op ons werkgeluk.

Score per leeftijdsgroep

Uit ons onderzoek blijkt dat er medewerkers in de (brede) leeftijdsgroep tussen 25 en 64 het hoogste scoren op werkgeluk, gemiddeld een 7,3. Ruim 58% van deze groep ervaart veel werkgeluk (score 7,5 of hoger). Medewerkers in de leeftijdsgroep jonger dan 25 jaar scoren staan op nummer 2 met een 7,2. Ruim 53% van deze groep ervaart veel werkgeluk (7,5 of hoger). Medewerkers in de leeftijdsgroep 65+ staan onderaan met een 6,7. Toch ervaart ook in deze groep 53% veel werkgeluk (score 7,5 of hoger). Een beperkt aantal oudere medewerkers scoort alleen zo laag dat zij het gemiddelde van de hele groep naar beneden halen.

Mannen versus vrouwen

Mannen ervaren iets meer werkgeluk dan vrouwen. Zij scoren gemiddeld een 7,3 en ruim 59% van de mannen ervaart veel werkgeluk (score 7,5 of hoger). Bij de vrouwen is de gemiddelde score een 7,2, en ervaart 58% veel werkgeluk. De scores liggen dus niet ver uit elkaar.

Ben je benieuwd naar het werkgeluk van jouw medewerkers? Met ons thema onderzoek kun je alleen dit thema snel en effectief onder de loep nemen. Vraag gerust meer informatie aan over de mogelijkheden!

Themaonderzoek

Leg een vergrootglas op één specifiek knelpunt. Door aan dit thema te werken werk je heel gericht aan het succes van je organisatie.

bekijk nu