HR analytics: autonomie en bevlogenheid

Baran Metin

Wist je dat ruim 52% van de medewerkers autonomie mist in zijn of haar baan? Autonomie is de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk.

HR analytics: autonomie en bevlogenheid

Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen scoren hoger op rolduidelijkheid, bevlogenheid en betrokkenheid. Ook zijn ze gelukkiger en voelen ze zich verbonden met de organisatiedoelen. Tenslotte zijn ze flexibeler en passen ze zich makkelijker aan vernieuwingen aan.

Basale behoefte

En dat is begrijpelijk, want sta maar eens stil bij je eigen werksituatie. Vind je het prettig als iemand je tot in detail vertelt wat je moet doen? Of geef je liever je eigen draai aan je werk en zoek je een invulling die bij jouw kwaliteiten past? Als dat laatste het geval is, ben je niet de enige. Autonomie is namelijk een van de meest basale behoeften van de mens, het zorgt ervoor dat we ons eigen pad uitstippelen en keuzes maken waar we gelukkig mee zijn. Dit geldt zowel privé als op het werk. Op de werkvloer willen mensen graag de logica van hun taken inzien en de meest efficiënte en slimme manier kiezen om ze uit te voeren. Een autonome medewerker krijgt hier voldoende vrijheid voor, dit helpt om zowel persoonlijke doelen als organisatiedoelen te realiseren.

HR Analytics: Autonomie infographic & factsheet

Direct inzicht in HR analytics? Download de gratis infographic over autonomie.

Download

Don’t tell smart people what to do

Maar ervaren medewerkers in de praktijk voldoende autonomie? Dat zochten wij voor je uit. Op basis van recent onderzoek onder 23.000 medewerkers blijkt dat 52% van de medewerkers autonomie mist in zijn of haar werk. Mannen blijken vaker autonomie te ervaren (56%) dan vrouwen (44%). Een opmerkelijk verschil. Hoe dan ook is er over de hele linie ruimte voor verbetering. Een bekende uitspraak van Steve Jobs, voormalig topman van Apple, over dit onderwerp is: “It doesn’t make sense to hire smart people and tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.” Uiteindelijk leidt dit tot meer bevlogenheid. 79% van de autonome medewerkers is bevlogen, dat is ver boven het landelijk gemiddelde ( 56%).

Organisatietype en branche

We zien een groot verschil op het gebied van autonomie bij grote organisaties (vanaf 500 medewerkers) en kleine organisaties (tot 100 medewerkers). Bij grote werkgevers voelt 34% van de medewerkers zich autonoom, bij kleine werkgevers is dat 79%. Qua branches scoort de IT branche het beste, hier is ruim 75% van de medewerkers tevreden over de mate van autonomie. Hierna volgen industriële organisaties (exact 75%), importorganisaties ((71%), energiebedrijven (69%) en onderzoeksinstellingen (67%).

Wil je een volledig beeld van onze bevindingen over autonomie op de werkvloer? Download dan de gratis infographic of neem contact met ons op om de autonomie in jouw organisatie in kaart te brengen met een themaonderzoek.

People Analytics

Met People Analytics vind je antwoord op complexe vraagstukken binnen je organisatie, zoals onder andere prestaties, werkdruk, en retentie van medewerkers.

bekijk nu