HR-maandoverzicht februari 2014

In deze blog leest u iedere maand de vijf meest gelezen artikelen op Effectory.nl. In februari werd onder andere het inspirerende verhaal over de bevlogen schooldirecteur Eric van 't Zelfde beschreven en ging Guido Heezen in op het onbenut potentieel van sociale innovatie. Ook werden er deze maand veel opvallende resultaten uit het trendrapport 'De verborgen potentie van werkend Nederland' behandeld - het rapport dat begin maart door Effectory wordt gepubliceerd.

1. Bevlogen schooldirecteur zorgt voor excellerende leerlingen

In de documentaire over bevlogen schooldirecteur Eric van ’t Zelfde is te zien dat het zijn missie is om de Hugo de Groot school (een scholengemeenschap die PO en VO aanbiedt), tot een ‘superschool’ te maken. Met zijn passie zorgt van ’t Zelfde voor extra bevlogenheid onder de medewerkers en de leerlingen. In dit artikel gaat Hadewych van Middelaar in op de overeenkomsten tussen de Hugo de Groot school en de Beste Werkgevers. Lees het artikel »

2. Nederlandse organisaties benutten sociale innovatiekracht nauwelijks [Video]

Voor hedendaagse organisaties is innoveren een belangrijke uitdaging. Vaak wordt hierbij gedacht aan investeringen in technologisch ontwikkelingen. Maar deze gedachte is achterhaald: sociale innovatie blijkt juist van levensbelang voor de prestaties van organisaties. Drie experts op het gebied van sociale innovatie vertellen hier meer over. Lees het artikel »

3. Een simpele metafoor voor de relatie tussen werkgeverschap en werknemerschap

Tijdens het schrijven van het trendrapport: ‘De verborgen potentie van werkend Nederland’ ontstond de vraag: ”Wat is een eenvoudige metafoor voor de relatie tussen werkgeverschap en werknemerschap?” In deze blog geeft Don Griffioen een korte samenvatting van het resultaat. Lees het artikel »

4. Inzet medewerkers hoog als directie weet wat er leeft op de vloer

Hoe belangrijk is een directie die weet wat er speelt op de werkvloer? Uit recent onderzoek van Effectory - uitgevoerd onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland - blijkt dat directeuren die aanwezig zijn op de werkvloer, interesse tonen én zelf hard meewerken, van onschatbare waarde zijn. Zij blijken een bijzonder positief effect te hebben op de inzet en bevlogenheid van de medewerkers. Lees het artikel »

5. Bevlogenheid en betrokkenheid: Is er verschil tussen mannen en vrouwen?

Zijn mannen meer bevlogen in hun werk? Of vrouwen meer betrokken bij de organisatie? Dit zijn twee van de vele vragen waar antwoord op is gezocht tijdens het schrijven van het trendrapport  ‘De verborgen potentie van werkend Nederland’. In deze blog leest u onze bevindingen op basis van het trendrapport. Lees het artikel »