Maak mobiliteit en ontevredenheid van medewerkers bespreekbaar

Charly Landman

Veel organisaties zijn bezig met duurzame inzetbaarheid en mobiliteit van hun medewerkers. Hierbij valt op dat in een groot aantal organisaties medewerkers iedere dag braaf naar hun werk gaan, maar eigenlijk niet meer lekker op hun plek zitten. Ze voegen weinig toe aan de organisatie en worden zelfs als ‘dead weight’ beschouwd door de directie. Een vervelende situatie voor zowel de medewerker als de organisatie.

Maak mobiliteit en ontevredenheid van medewerkers bespreekbaar

Maak ontevredenheid bespreekbaar

Medewerkers die zich nutteloos voelen en ontevreden zijn binnen een organisatie en een directie die daar niets aan doet: mensen zien het en klagen erover, maar gaan uiteindelijk niet met elkaar in gesprek. Zonde, want zo los je de situatie niet op. Ondertussen wordt het werk voor de medewerker niet leuker en de frustratie van de directie alleen maar groter. Grijp dus direct in als je onvrede merkt binnen de organisatie. En maak dit zo snel mogelijk bespreekbaar, of je nu medewerker of werkgever bent.

Nooit meer reorganiseren

Praten leidt tot maximaal effect

Er zijn genoeg oplossingen voor medewerkers die zich niet meer goed voelen binnen een organisatie, maar dan moet je wel eerst in gesprek. In sommige gevallen vinden medewerker en werkgever elkaar weer. Andere medewerkers stappen over naar een nieuwe baan, worden geholpen met vertrek of krijgen zelfs een regeling mee. In alle gevallen krijgt de medewerker nieuwe perspectieven, heeft de directie minder ongemotiveerde en doelloze medewerkers binnen de organisatie en voegen meer mensen werkelijk iets toe aan de organisatie. Geen reden dus om gesprekken uit de weg te gaan, ook al is het niet altijd makkelijk.